Klanten beheren

Telkens wanneer een nieuwe klant een bestelling plaatst in uw Ecwid-winkel, verschijnen de naam en gegevens van de klant in uw klantenlijst. U kunt al uw klanten zien en beheren op de pagina Klanten in de Ecwid-beheerder. Vandaaruit kunt u een klantprofielen toevoegen, bewerken, verwijderen, filteren of zoeken en alle bestellingen zien die door een bepaalde klant zijn geplaatst. Als u korting wilt geven aan een specifieke groep klanten, kunt u een klantengroep aanmaken.

Klanten toevoegen

U kunt klanten in bulk toevoegen door ze te importeren in uw bestaande Ecwid-winkel. Als u bijvoorbeeld een fysieke winkel of restaurant bent en zich bezig gaat houden met e-commerce, kunt u uw bestaande klanten toevoegen aan de klantenlijst in uw online winkel.

Nadat klanten zijn toegevoegd, kunt u ze markeren als vrijgesteld van belasting of ze opnemen in een klantengroep (loyale klanten, groothandelaren, enz.) en ze speciale kortingen op hun online bestellingen geven.

Om klanten te importeren:

1. Maak een eenvoudig CSV-bestand met een klantenlijst aan met behulp van een tekstverwerker, Excel of OpenOffice.
    Dit CSV-bestand moet komma (",") gebruiken als scheidingsteken en moet beginnen met een kopregel ("name","email","password").

U kunt de naam, het e-mailadres en het wachtwoord van een klant importeren (optioneel).

1. Ga in de Ecwid-beheerder naar Apps → Appmarkt.
  2. Download en installeer de app Klanten importeren. Het is gratis.
  3. Upload uw CSV-bestand via deze app en nieuwe klanten worden automatisch aangemaakt.

Zie het artikel Klantenlijsten importeren voor verdere instructies.

Klanten bewerken

U kunt een bestaand klantprofiel wijzigen om de gegevens ervan bij te werken.

Om de gegevens van eenklant te bewerken:

1. Ga in de Ecwid-beheerder naar Verkopen → Klanten.
  2. Klik op Acties → Klant bewerken naast het klantprofiel dat u wilt bewerken, of vink het profiel aan en klik op Massaal bijwerken om een actie te kiezen.
  3. U kunt de volgende velden van een klant wijzigen:
    • naam
    • e-mailadres
    • toegewezen klantgroep
    • instellingen voor belastingvrijstelling
    • of de klant marketing accepteert (akkoord gaat met het ontvangen van marketinge-mails)

U kunt ook allerlei aanvullende informatie over deze klant toevoegen, zoals socialmedia/accounts, telefoonnummers, verzendadres, enz.
  4. Klik op Opslaan om de wijzigingen te bevestigen. Wijzigingen die via Massaal bijwerken zijn aangebracht, worden automatisch opgeslagen.

Klanten zoeken en filteren

Gebruik de Filter-balk op de Klanten-pagina om te zoeken op klantnaam en e-mailadres, of filter alle klanten die aan een of meer criteria voldoen (toegewezen klantengroep, belastingvrijstelling, of e-mailmarketing wordt geaccepteerd, aantal geplaatste bestellingen).

Om klanten te filteren:

1. Ga in de Ecwid-beheerder naar Verkopen → Klanten.
  2. Zoek naar een volledige naam of e-mailadres. Of selecteer het filter en de criteria die u wilt.

Nu kunt u klanten zien die overeenkomen met uw filters. U kunt bladeren tussen pagina's als er meerdere zijn.

Om de toegepaste filters te verwijderen, wist u de ingevoerde naam van de klant of deselecteert u een filter.

Klanten exporteren

U kunt uw volledige klantenlijst of een deel ervan exporteren naar een CSV-bestand. Het exporteren (of importeren) van klantgegevens is de snelste manier om de bestaande informatie over klanten bij te werken of nieuwe klanten in bulk toe te voegen.

Als voorbeeld laten we zien hoe u een lijst van klanten kunt krijgen die toestemming hebben gegeven om hen promotie-e-mails te sturen.

Een specifieke klantenlijst exporteren:

1. Ga in de Ecwid-beheerder naar de pagina "Verkopen → Klanten.
  2. Klik linksboven op Filteren om filters te gebruiken. Kies vervolgens Aangemeld in het blok Status e-mailmarketing.
  3. Vink alle gefilterde klanten aan en klik op Massaal bijwerken → Exporteren → Geselecteerde exporteren:
    Export selected.png
  4. Selecteer in het dialoogvenster voor exportinstellingen het scheidingsteken voor uw bestand en de kolommen die u wilt exporteren (door erop te klikken). Zorg ervoor dat u de kolom Toestemming voor e-mailmarketing aanvinkt:

Consent for email marketing.png

5. Klik op Download CSV-bestand.

Er wordt nu een CSV-bestand gedownload naar uw computer. U kunt de e-mailadressen uit het geëxporteerde bestand gebruiken voor de door u gekozen service voor nieuwsbrieven.

Meer informatie over het exporteren van klanten

Klanten toevoegen aan groepen

Op de pagina Klanten kunt uk klanten uit de lijst toevoegen aan uw bestaande klantengroepen. Met klantengroepen kunt u uw klanten organiseren volgens verschillende criteria (groothandelsklanten, B2B, VIP-klanten, enz.), hen kortingen geven, of specifieke CSS-codes opstellen die bepaalde elementen kunnen verbergen of weergeven, afhankelijk van een groep waartoe de klant behoort.

Beschikbare pakketten: Business, Unlimited.

Voordat u klanten kunt beheren, moet u ten minste één groep hebben. Om een klantengroep aan te maken:

1. Ga in de Ecwid-beheerder naar Instellingen → Klantengroepen.
  2. Klik op +Nieuwe klantengroep toevoegen.
  3. Voer de naam van de groep in in het nieuwe veld dat wordt weergegeven. Klanten die u aan deze groep hebt toegewezen, zien de groepsnaam in hun klantaccount in uw winkel.
  4. Klik op Opslaan.

Nu kunt u de klanten sorteren in groepen. Zo kunt u een klant aan een groep toevoegen of eruit verwijderen:

1. Ga in de Ecwid-beheerder naar Verkopen → Klanten.
  2. Voer een zoekopdracht uit of filter uw klantenlijst.
  3. Vink de klanten aan die u in een bepaalde groep wilt opnemen.
  4. Klik op Massaal bijwerken → Toevoegen aan groep en kies de gewenste groep:
    Assign customers to a to group.png

De wijzigingen worden automatisch opgeslagen.

Als u een klant uit alle groepen wilt verwijderen, kunt u de klant toevoegen aan de groep "Algemeen".

Klanten verwijderen

U kunt op elk moment klantprofielgegevens verwijderen uit uw winkel. Door het verwijderen van een klantaccount worden de gegevens van door de klant geplaatste bestellingen niet verwijderd. Deze blijven toegankelijk op de pagina Bestellingen.

Om een klantaccount te verwijderen:

1. Ga in de Ecwid-beheerder naar Verkopen → Klanten.
  2. Voer een zoekopdracht uit of filter uw klantenlijst om te zoeken naar specifieke klantaccounts die u wilt verwijderen.
  3. Klik op Acties → Klant verwijderen → Verwijderen bij het klantprofiel dat u wilt verwijderen.
  4. (als u meerdere klanten tegelijk wilt verwijderen) Vink het vakje naast de namen van de klantrecords die u wilt verwijderen aan en klik vervolgens op Massaal bijwerken → Geselecteerde verwijderen → Verwijderen.
U kunt altijd bestellen bij u blokkeren voor bepaalde klanten (in het Engels). Redenen om dit te doen kunnen zijn om alleen in een bepaald land te verkopen, spambestellingen te voorkomen of om te vermijden dat mensen veelvuldig kleding retourneren na deze te hebben gedragen.