Klantgroepen

U kunt uw klanten in groepen organiseren volgens verschillende criteria (groothandelaren, B2B, VIP-klanten, etc.) om een speciale korting voor de hele winkel te geven aan de groepsleden. Zodra leden van een groep inloggen op hun klantaccount in uw winkel en naar de winkelwagen gaan, wordt de groepskorting automatisch toegepast op de producten in de winkelwagen.

Beschikbaarheid abonnementen: Business, Unlimited.

Klantgroepen aanmaken

Een klantgroep is een soort label dat u aan klanten kunt toewijzen om ze volgens bepaalde criteria te groeperen. U kunt zoveel groepen voor uw klanten aanmaken als u nodig heeft (VIP, groothandel, B2B, terugkerende klant, vrienden en familie, etc.) en er klanten aan toewijzen. Een klant kan slechts tot één groep behoren.

Een klantgroep aan te maken:

1. Ga in de Ecwid-beheerder naar Instellingen → Klantgroepen.
  2. Klik op +Nieuwe klantgroep toevoegen.
  3. Voer de naam van de groep in in het nieuwe veld dat wordt weergegeven. Klanten die u aan deze groep heeft toegewezen, zien de groepsnaam in hun klantaccount in uw winkel.
  4. Klik op Opslaan.

Klanten toevoegen aan groepen

U kunt zien tot welke groep uw klanten behoren en klanten aan groepen toewijzen in Mijn verkopen → Klanten in de Ecwid-beheerder:

leden van groepen

Streepje betekent dat u de bijbehorende klant aan geen enkele groep heeft toegewezen.

Een klant opnemen in een groep:

1. Ga in de Ecwid-beheerder naar Verkopen → Klanten.
  2. Zoek de klant op e-mailadres of naam.
Klantaccounts worden aangemaakt na het plaatsen van een bestelling of na registratie in uw winkel. U kunt ook klanten handmatig toevoegen als dat nodig mocht zijn.
  1. Klik op het "-"-teken in de kolom Klantgroep en selecteer de groep:

Een klant aan een groep toewijzen

2. Klik op Opslaan.

Groepsleden zien bij welke groep ze horen en welke korting ze hebben als ze inloggen op hun klantaccounts in uw winkel.

Kortingen instellen voor klantgroepen

Nu u klantgroepen in uw winkel heeft, kunt u naar de Ecwid-beheerder gaan in Marketing → Automatische kortingen en kortingen aanmaken voor groepsleden.

Kortingen voor klantgroepen kunnen zijn:

Gebaseerd op klantgroep. U kunt een vaste korting toevoegen, die een vast bedrag van de gebruikelijke prijs van het product kan zijn of een percentage. Bijvoorbeeld:

Klanten van de groep Groothandelaren krijgen een korting van 10% voor de hele winkel.

Gebaseerd op klantgroepen en subtotaal. U kunt gestaffelde kortingen toevoegen (in euro of een percentage van de normale prijs van het product) die afhankelijk zijn van de subtotalen van de bestelling. Bijvoorbeeld:

Besteed € 350 of meer, bespaar 3%,
besteed € 500 of meer, bespaar 5%,
bespaar € 1000 of meer uit en krijg € 100 korting.

Kortingen gebaseerd op klantgroepen gelden voor alle producten in de winkelwagen. Als u alleen kortingen wilt geven voor bepaalde producten, overweeg dan kortingscoupons te gebruiken. U kunt een coupon aanmaken die alleen beperkt is tot een bepaalde categorie of bepaalde producten, en de couponcode naar de leden van een groep e-mailen.

Een korting instellen voor een klantgroep:

1. Ga in de Ecwid-beheerder naar Marketing → Automatische kortingen.
  2. Klik op Korting toevoegen in Op basis van klantgroepen om een vaste korting toe te voegen of in Op basis van klantgroepen en subtotaal om gestaffelde kortingen toe te voegen voor verschillende subtotalen van een bestelling.
  3. Kies de klantgroep waaraan u deze korting wilt geven en geef een kortingsbedrag in % of € op in de kolom Korting:

Korting instellen voor een klantgroep

Klik op Korting toevoegen als u meer vlakke kortingen wilt toevoegen of als u meer niveaus in de kortingstabel wilt opnemen.

Als u een korting op basis van het subtotaal voor een andere klantgroep wilt toevoegen, klik op Kortingstabel toevoegen.

1. Sla de wijzigingen op.

Eenmaal ingesteld is de korting beschikbaar voor klanten uit die klantgroep. Om de groepskortingen te kunnen toepassen, moeten de klanten ingelogd zijn tijdens het winkelen. Zodra ze inloggen op hun klantaccount in uw winkel, wordt de korting automatisch toegepast op de producten in hun winkelwagen. Anders behandelt de winkel ze als gewone klanten.

Groothandelskorting

Zorg ervoor dat de link Inloggen niet verborgen is in de winkelvoettekst, zodat de leden van een groep kunnen inloggen en producten kunnen kopen met hun automatische korting. U kunt ook een aangepaste link Mijn account in uw websitenavigatie opnemen.

Voorbeelden

Stel dat u zowel aan vaste klanten als aan groothandelaren verkoopt. Groothandelaren moeten kortingen krijgen naar gelang de hoeveelheid die ze kopen. U kunt het instellen met behulp van bulkkortingsprijzen die beschikbaar zijn voor alle winkelbezoekers of met behulp van kortingen voor klantgroepen die alleen beschikbaar zijn voor ingelogde groepsleden. In het laatste geval moet u de volgende stappen nemen om de kortingen in uw Ecwid winkel in te stellen:

1. Ga naar Instellingen → Klantgroepen en maak een klantgroep "Groothandelaren" aan.
  2. Ga naar Mijn verkopen → Klanten, zoek de profielen van uw groothandelaren en wijs ze toe aan de groep "Groothandelaren" zoals hierboven aangegeven.
  3. Ga naar Marketing → Automatische kortingen en maak kortingen "Gebaseerd op klantgroepen en subtotaal" aan.

Dit is een voorbeeld van hoe de instelling eruit ziet in de Ecwid-beheerder:

Wanneer klanten van uw groep Groothandelaren inloggen op hun account in uw winkel en naar de winkelwagenpagina gaan, zien ze dat de korting automatisch op het subtotaal van hun bestelling is toegepast (als het subtotaal in aanmerking komt voor een korting).

Dit is een voorbeeld van hoe de toegepaste korting van de leden van de groep Groothandelaren in de winkelwagen eruit ziet:

Als u wilt dat alleen ingelogde klanten bestellingen kunnen plaatsen in uw winkel, kunt u de productprijzen en de knoppen Toevoegen aan winkelwagen verbergen voor klanten die niet zijn ingelogd (in het Engels). Als u goed overweg kunt met CSS, kunt u het uiterlijk van uw winkel verder aanpassen door de CSS-codes te gebruiken die klantgroepspecifiek zijn.